Ciasteczka ze słonym karmelem – spróbuj!

Zrobione ciastko ze słonym karmelem leży na białym talerzu

Desery wcale nie muszą być bardzo słodkie, by były przepyszne. Najlepiej udowodnią Ci to ciasteczka ze słonym karmelem, które rozpływają się w ustach. Połóż je na stole, gdy zawitają do Ciebie goście, a z pewnością zachwycisz wszystkich.

Jak zrobić ciastka ze słonym karmelem?

Istnieje wiele sposobów na zrobienie ciasteczek ze słonym karmelem. Jednak ten najszybszy bazuje na kruchym cieście. Możesz skorzystać z tego dostępnego w sklepach spożywczych – jeśli nie masz czasu, nie musisz przygotowywać kruchego ciasta. Zrób słony karmel – to stanowczo wystarczy. Ciasteczka będą miękkie, rozpadające się i niezwykle maślane, z dodatkiem doskonałego karmelu. Czego potrzebujesz, by zrobić słony karmel? Wystarczy cukier, masło, kremówka i sól. W rondelku umieść 100 gramów cukru i podgrzewaj go na niewielkim ogniu. Nie mieszaj, pozwól cukrowi się rozpuścić, a następnie brązowieć. Gdy będzie już brązowy, możesz dodać masło – ¼ kostki. Połączy się ona z cukrem i stworzy karmel. Teraz wlej do rondelka 100 mililitrów kremówki i mieszaj, aż całość będzie jednolita. Zagotuj masę i dodaj szczyptę soli, by karmel nabrał tego charakterystycznego smaku. Co teraz? Z gotowego kruchego ciasta wytnij kółeczka, a następnie włóż je do foremek do ciastek. Powinny mieć zagłębienie, którym możesz wypełnić karmelem. Piecz ciasteczka przez 25 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie, gdy ciastka już ostygną, dodaj słony karmel.

Gorąca czekolada do picia

Jeśli robisz te ciasteczka zimą, koniecznie podawaj je w towarzystwie doskonałego napoju, jakim jest gorąca czekolada do picia z dodatkiem pomarańczy i goździków. Jak ją zrobić? Rozpuść pół tabliczki gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. W tym samym czasie rozgrzej w rondelku 100 mililitrów kremówki i 150 mililitrów mleka. Połącz je z rozpuszczoną czekoladą, delikatnie mieszając. Do środka zetrzyj trochę startej skórki pomarańczowej. Wrzuć do garnka również 2 goździki, które nadadzą całości niezwykłego aromatu. Podawaj z plasterkiem pomarańczy i bitą śmietaną, jeśli masz ochotę na prawdziwy rarytas.

Desery to prawdziwa przyjemność – nie odmawiaj ich sobie nigdy. Zamiast tego połącz je, tak samo, jak my to zrobiliśmy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close