Uprawa pigwy – działalność, którą warto docenić na polskim rynku branży przetwórczej, nie tylko za opłacalność

pigwa, uprawa pigwy
Źródło: pixabay.com

Pigwa jest owocem bardzo niedocenianym na naszym rynku i w naszych domach, pomimo tego, że ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, a jej uprawa nie należy do trudnych.

Pigwa – rodzaje

Na rynku możemy wyróżnić następujące rodzaje pigw:

  • Pigwa wielkoowocowa Bereczki – jest to bardzo stara odmiana pigwy, uprawiana przede wszystkim w przedwojennej Polsce. Owoce rosnące na tym drzwie, są jajowate i podłużne, nieco przypominające wyglądem gruszki. Miąższ jest delikatny, niesamowicie aromatyczny i słodki, z nutką kwaskowatości.
  • Pigwa wielkoowocowa Champion – pochodzi z USA, a dokładnie z New Jersey, będąc jedną z czterech najczęściej uprawianych odmian w Stanach. Owoce ma duże, pokryte skórką podobną do tej co ma cytryna. Jest średnio soczysta, ale za to wspaniale pachnie. Jej owoce dojrzewają w połowie października, więc jest to odmiana późnojesienna.
  • Pigwa wielkoowocowa Konstantynopol – wywodzi się z Turcji. Jej owoce przypominają kształtem jabłko, mając pofałdowaną lekko powierzchnię. Ich miąższ jest słodko-kwaśny, ale delikatny. Ten rodzaj pigwy ma duże wymagania co do gleby, preferując żyzne podłoże.
  • Pigwa pospolita – znana też pod nazwą Cydonia oblonga. W Polsce, powinno się ją sadzić w cieplejszych rejonach, bowiem nie jest mrozoodporna. Ponadto preferuje glebę żyzną, osłonięta od wiatrów i umiarkowanie wilgotną.

Uprawa pigwy

W pierwszej kolejności trzeba zwrócić uwagę na glebę. Pigwa preferuje podłoże żyzne, umiarkowanie wilgotne, najlepiej o odczynie lekko kwaśnym. Jest odporna na susze, jednak wiatru nie lubi. Żeby rosła dobrze, najlepiej jest posadzić ją w miejscu osłoniętym od nadmiernego słońca i wiatru. Następnie, niesamowicie ważną kwestią jest sadzenie. Należy sadzić ją jesienią, w dołki o głębokości i szerokości około 30 cm. Na dnie każdego dołka, musi znaleźć się usypany malutki kopczyk. Trzeba również pamiętać, by przed włożeniem jej do dołka skrócić korzenie, a po włożeniu zasypać ziemią i lekko ją ugnieść. Co prawda pigwa nie potrzebuje dużo wody, ale zaraz po posadzeniu, dobrze jest ją obficie podlać.

Osłona na zimę i nawóz

Pigwa nie jest mrozoodporna. To trzeba sobie zapisać i uświadomić, gdyż podczas bardziej mroźniej zimy, możemy ją stracić. Przed zimą, najlepiej jest usypać kopczyk z ziemi wokół jej pnia, zabezpieczając w ten sposób korzenie przed zimnem. Warto również pamiętać o nawożeniu jej rozłożonym kompostem. Nic tak nie robi dobrze, jak naturalny nawóz. Trzeba jednak pamiętać, by dostarczać jej również nawozy fosforowe i potasowe. Na wiosnę, trzeba jednak pamiętać, by kopczyk rozkopać, by się korzenie nie przegrzały.

pigwa, uprawa, nalewka pigwowa
Źródło: pixabay.com

Pielęgnacja – cięcie

Tak naprawdę pielęgnacja pigwy, niezależnie od gatunku jaki uprawiamy, ogranicza się do przycinania jej. Należy o tym pamiętać i usuwać pędy chore, uszkodzone i krzyżujące się w sposób uniemożliwiający rośnięcie innym poprawnie. Co ciekawe, jeśli chcemy zafundować naszej pigwie odmłodzenie, powinniśmy jej przyciąć wszystkie pędy. Wtedy roślinka wypuści nowe, o wiele bardziej liczne, niż poprzednie. Cięcie pigwy dokonujemy na wiosnę, zaraz po rozpoczęciu się wegetacji.

Przetwory z pigwy

Niestety pigwa jest niesamowicie niedocenianym owocem w naszym przetwórstwie, zarówno na skale masową, jak i tym domowym. Z pigwy można zrobić bardzo dużo przetworów. W pierwszej kolejności należy wymienić sok z pigwy. Uzyskuje się go w wyniku miażdżenia, uprzednio rozdrobnionych, surowych owoców. Cały ten proces należy powtarzać, aż uzyska się optymalną ilość soku z pigwy. Sok z pigwy ma bardzo dużo przeciwutleniaczy, pomagających w walce z wolnymi rodnikami. W ten sposób, oczyszcza nasz organizm. Oprócz soku, z pigwy robi się też galaretkę, marmoladę, dżem czy konfiturę. Jednak chyba najbardziej popularna w Polsce, jest po prostu pigwowa nalewka. Poza przetworami, pigwę można stosować jako zamiennik cytryny do herbaty.

Branża przetwórcza, a pigwa

Pigwa jest niesamowicie dobrym do uprawy owocem. Nie wymaga tak wiele zaangażowania, jak chociażby truskawka czy malina. Co prawda należy jej zapewnić odpowiednie miejsce, ale poza tym wymaga standardowej pielęgnacji, jak pozostałe owoce. Tak naprawdę, opłaca się hodować pigwę, dopóki ceny skupu owoców do przetwórstwa, będą utrzymywały się na zadowalającym poziomie.

1 comments on “Uprawa pigwy – działalność, którą warto docenić na polskim rynku branży przetwórczej, nie tylko za opłacalność

  1. Ja mam pigwę przy domu 😀 powiem Wam, że warto 🙂 naleweczki pigwowe albo soczki do herbatki, z naturalnych owoców są przepyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close