Desery wcale nie muszą być bardzo słodkie, by były przepyszne. Najlepiej udowodnią Ci to ciasteczka ze słonym karmelem, które rozpływają się w ustach. Połóż je na stole, gdy zawitają do Ciebie goście, a z pewnością zachwycisz wszystkich.
Jak zrobić ciastka ze słonym karmelem?
Istnieje wiele sposobów na zrobienie ciasteczek ze słonym karmelem. Jednak ten najszybszy bazuje na kruchym cieście. Możesz skorzystać z tego dostępnego w sklepach spożywczych – jeśli nie masz czasu, nie musisz przygotowywać kruchego ciasta. Zrób słony karmel – to stanowczo wystarczy. Ciasteczka będą miękkie, rozpadające się i niezwykle maślane, z dodatkiem doskonałego karmelu. Czego potrzebujesz, by zrobić słony karmel? Wystarczy cukier, masło, kremówka i sól. W rondelku umieść 100 gramów cukru i podgrzewaj go na niewielkim ogniu. Nie mieszaj, pozwól cukrowi się rozpuścić, a następnie brązowieć. Gdy będzie już brązowy, możesz dodać masło – ¼ kostki. Połączy się ona z cukrem i stworzy karmel. Teraz wlej do rondelka 100 mililitrów kremówki i mieszaj, aż całość będzie jednolita. Zagotuj masę i dodaj szczyptę soli, by karmel nabrał tego charakterystycznego smaku. Co teraz? Z gotowego kruchego ciasta wytnij kółeczka, a następnie włóż je do foremek do ciastek. Powinny mieć zagłębienie, którym możesz wypełnić karmelem. Piecz ciasteczka przez 25 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie, gdy ciastka już ostygną, dodaj słony karmel.
Gorąca czekolada do picia
Jeśli robisz te ciasteczka zimą, koniecznie podawaj je w towarzystwie doskonałego napoju, jakim jest gorąca czekolada do picia z dodatkiem pomarańczy i goździków. Jak ją zrobić? Rozpuść pół tabliczki gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. W tym samym czasie rozgrzej w rondelku 100 mililitrów kremówki i 150 mililitrów mleka. Połącz je z rozpuszczoną czekoladą, delikatnie mieszając. Do środka zetrzyj trochę startej skórki pomarańczowej. Wrzuć do garnka również 2 goździki, które nadadzą całości niezwykłego aromatu. Podawaj z plasterkiem pomarańczy i bitą śmietaną, jeśli masz ochotę na prawdziwy rarytas.
Desery to prawdziwa przyjemność – nie odmawiaj ich sobie nigdy. Zamiast tego połącz je, tak samo, jak my to zrobiliśmy.